Różnica w cenie ~200€ na korzyść Neato.
W różnicy masz w Kobold'zie:
- 1 szczotkę z włosiem,
- 1 filtr HEPA,
- 1 szczotkę boczną,
- wmontowane akumulatory Li-Ion 4500mAh.
gdzie w Neato masz (taki zestaw otrzymałem):
- 2 szczotki z piórami silikonowymi,
- 8 filtrów,
- wmontowane akumulatory Ni-MH 3500mAh.
Można zrobić przeszczep z Kobold'a do Neato filtra HEPA (15€/szt) i szczotki głownej (15€/szt).
Ponoć przeszczepu akumulatora nie można zrobić ze wzglądu na inny rodzaj sterowania ładowania.
Gwarancja:
Dla Neato wynosi 5 lat (robotshop) dla Kobold'a oprócz 14 dni na zwrot nie znalazłem okresu gwarancji.
Firmware:
Wsparcie aktualizacji dla Neato jest na stronie producenta.
Kobold - brak na dzień dzisiejszy możliwości aktualizacji.
Nie można ponoć stosować zamiennie oprogramowania pomiędzy Neato a Kobold.
A gdzie kupić?
Kobold'a można kupić w niemczech lub 'spotkać' na ebay'u w cenie z licytacji.
Poza Niemcami Kobold nie jest sprzedawany przez producenta.
Neato można w europie kupić np. w robotshopie.
Jak jest ktoś zainteresowany zakupem części z Kobold'a to zastanawiam się nad zakupami za 2 miesiące w niemczech.
Porównanie obu odkurzaczy na testach m.in. tu:
http://www.heise.de/ct/artikel/Saugrobo ... 94515.html
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Neato nie posiada bocznej szczotki. A czasem by się przydała...TomeC pisze:GRZECHU czy w Twoim XV-15 jest szczotka boczna?
Ponoć w USA nie mogli tego zastosować ze względu na istniejący taki patent z iRobot'a.
Nie tylko tym. O tym pisałem wcześniej.ZibiD pisze: Neato i vorverk jednak się różnią nieco bardziej, chociażby szczotką boczną i główną. Tu lepiej wypada vr100. Jak z softem - tego nie wie chyba nikt.
Jeżeli chodzi o soft to Vorwerk ma wersję 2.4
Porównanie zrobione parę minut temu... to historia ale nie starabarbapuppa pisze:Grzech porównanie które zamieściłeś jest dosyć stare, wiem, że potem było poprawione oprogramowanie w Neato, więc nie jest do końca wiarygodne
Neato udostępniło nowy soft do wersji 2.6, które nie zmienia w znaczący sposobu sprzątania.